Apmēram 40 gab.
Virspusei – 30 g mīksta sviesta, 40 g pūdercukura, 40 g miltu
Kūciņām – 125 g ūdens, 125 g piena, ½ tējk.cukura, ½ tējk.sāls, 90 g sviesta, 135 g miltu, 4 nelielas olas
Krēmam – 6 lapas jeb 15 g želatīna, 3 olu dzeltenumi, 100 g cukura, 150 g upeņu (svaigu vai saldētu), 200 ml saldā krējuma, 250 g krējumsiera, 50 g maskarpones siera
Lai pagatavotu kraukšķīgo virspusīti, sviestu saberž ar pūdercukuru un pēc tam iemīca miltus. Iegūto mīklas pikuci starp divām cepamā papīra loksnēm izveltnē, cik plāni vien var – būtu jāsanāk aptuveni 35x25 cm četrstūrim. Noņem virsējo papīru un no mīklas izspiež 40 ripulīšus 5 cm diametrā. Uzmanīgi ar visu papīru pārceļ mīklu uz dēlīša un ar visu dēlīti uz 30 minūtēm ievieto saldētavā.
Lai pagatavotu kūciņu mīklu, nelielā katliņā lej ūdeni un pienu. Pievieno cukuru, sāli un gabaliņos sagrieztu sviestu. Visu uzvāra un ļauj sviestam izkust. Ieber miltus un, intensīvi kuļot, sastrādā viendabīgu mīklu, kas atlec no katliņa malām. Aptuveni minūti vēl turpina uz uguns maisīt mīklu, lai tā nedaudz apžūst. Noņem katliņu no uguns un pa vienai iekuļ olas, lai veidojas viendabīga, spīdīga mīkla.
Uzkarsē krāsni līdz +180°C. Uz divām plātēm, kas pārsegtas ar cepamo papīru, caur konditorejas maisiņu izspiež nelielas kūciņas apmēram 5 cm diametrā. Izņem no saldētavas sagatavotos ripulīšus un uzmanīgi ar platu nazi liek uz kūciņām, viegli piespiežot. Liek krāsnī un cep aptuveni 40 minūtes – līdz kūciņas skaisti pacēlušās un viegli zeltainas. Atdzesē.
Lai pagatavotu krēmu, iemērc želatīnu auksta ūdenī uz 10 minūtēm. Olu dzeltenumus saputo ar cukuru vieglās putās. Upenes liek katliņā ar pāris ēdamkarotēm ūdens un uzvāra. Sablenderē un pieliek uzbriedināto želatīnu. Maisa, līdz želatīns izšķīdis. Atdzesē.
Saputo saldo krējumu stingrās putās. Pie olu dzeltenumiem liek klāt krēmsieru un maskarpones sieru, sakuļ viendabīgu masu. Pievieno upeņu biezeni, samaisa un kā pēdējo iecilā saputoto krējumu.
Kūciņām virspusē izgriež nelielu ripulīti un bagātīgi piepilda tās ar krēmu. Liek atpakaļ vāciņu un, ja vēlas, pārkaisa kūciņas ar pūdercukuru.
Lai labi garšo!
Virspusei – 30 g mīksta sviesta, 40 g pūdercukura, 40 g miltu
Kūciņām – 125 g ūdens, 125 g piena, ½ tējk.cukura, ½ tējk.sāls, 90 g sviesta, 135 g miltu, 4 nelielas olas
Krēmam – 6 lapas jeb 15 g želatīna, 3 olu dzeltenumi, 100 g cukura, 150 g upeņu (svaigu vai saldētu), 200 ml saldā krējuma, 250 g krējumsiera, 50 g maskarpones siera
Lai pagatavotu kraukšķīgo virspusīti, sviestu saberž ar pūdercukuru un pēc tam iemīca miltus. Iegūto mīklas pikuci starp divām cepamā papīra loksnēm izveltnē, cik plāni vien var – būtu jāsanāk aptuveni 35x25 cm četrstūrim. Noņem virsējo papīru un no mīklas izspiež 40 ripulīšus 5 cm diametrā. Uzmanīgi ar visu papīru pārceļ mīklu uz dēlīša un ar visu dēlīti uz 30 minūtēm ievieto saldētavā.
Lai pagatavotu kūciņu mīklu, nelielā katliņā lej ūdeni un pienu. Pievieno cukuru, sāli un gabaliņos sagrieztu sviestu. Visu uzvāra un ļauj sviestam izkust. Ieber miltus un, intensīvi kuļot, sastrādā viendabīgu mīklu, kas atlec no katliņa malām. Aptuveni minūti vēl turpina uz uguns maisīt mīklu, lai tā nedaudz apžūst. Noņem katliņu no uguns un pa vienai iekuļ olas, lai veidojas viendabīga, spīdīga mīkla.
Uzkarsē krāsni līdz +180°C. Uz divām plātēm, kas pārsegtas ar cepamo papīru, caur konditorejas maisiņu izspiež nelielas kūciņas apmēram 5 cm diametrā. Izņem no saldētavas sagatavotos ripulīšus un uzmanīgi ar platu nazi liek uz kūciņām, viegli piespiežot. Liek krāsnī un cep aptuveni 40 minūtes – līdz kūciņas skaisti pacēlušās un viegli zeltainas. Atdzesē.
Lai pagatavotu krēmu, iemērc želatīnu auksta ūdenī uz 10 minūtēm. Olu dzeltenumus saputo ar cukuru vieglās putās. Upenes liek katliņā ar pāris ēdamkarotēm ūdens un uzvāra. Sablenderē un pieliek uzbriedināto želatīnu. Maisa, līdz želatīns izšķīdis. Atdzesē.
Saputo saldo krējumu stingrās putās. Pie olu dzeltenumiem liek klāt krēmsieru un maskarpones sieru, sakuļ viendabīgu masu. Pievieno upeņu biezeni, samaisa un kā pēdējo iecilā saputoto krējumu.
Kūciņām virspusē izgriež nelielu ripulīti un bagātīgi piepilda tās ar krēmu. Liek atpakaļ vāciņu un, ja vēlas, pārkaisa kūciņas ar pūdercukuru.
Lai labi garšo!