Piparkūku mīkla

45 min
Izprintēt
  0 vērtējumu
Sastāvdaļas:
  • Milti 1,4 kg
  • Cukurs 500 g
  • Cūku tauki 300 g
  • Tumšais sīrups 300 ml
  • Ola 1 gab.
  • Cepamais pulveris 3 tējk.
  • Kanēlis 1 ēdk.
  • Malts ingvers 2 tējk.
  • Melni pipari 1/2 tējk.
  • Krustnagliņas 1 tējk.
  • Malts muskatrieksts 1 tējk.
  • Kardamons 1 tējk.
  • Koriandra sēklas 1 tējk.
  • Kakao pulveris 1 tējk.
  • Šķīstoša kafija 1 ēdk.
  • Vaniļas cukurs 1 ēdk.
  • Rupjā sāls 1/2 tējk.
  • Apelsīna miza no 2 apelsīniem
  • Citrona miza no 1 citrona
Dalīties
Novērtēt
Sanāks ap 2,5 kg mīklas

Sastāvdaļas:
500 g cukura
300 g cūku tauku
300 ml tumšā sīrupa
1,4 kg miltu                    
1 ola
3 tējk. cepamā pulvera

Garšvielas:
1 ēdk. kanēļa
2 tējk. malta ingvera
½ tējk. melno piparu
1 tējk. krustnagliņu
1 tējk. malta muskatrieksta
1 tējk. kardamona
1 tējk. koriandra sēklu
1 tējk. kakao pulvera
1 ēdk. šķīstošās kafijas
1 ēdk. vaniļas cukura
½ tējk. rupjā sāls     
miziņa no 2 apelsīniem  
miziņa no 1 citrona                    

Pagatavošana
Palielā katlā ieber cukuru un uz plīts karsē, līdz tas vispirms izkūst un tad kļūst brūns, bet ne pārāk tumšs. Tam pievieno taukus un sīrupu un maisa, līdz viss izkusis. Noņem no uguns.
Visas garšvielas, izņemot citrusu mizas, liek piestā vai kafijas dzirnaviņās un sastrādā pulverī. Pievieno masai līdz ar pusi no miltiem un rūpīgi maisa, lai nerastos kunkuļi. Atsevišķi sakuļ olu un iemaisa mīklā līdz ar smalki rīvētām citrusu miziņām.
Uz darba virsmas izber palikušos miltus un iejauc tajos cepamo pulveri. Liek klāt pusgatavo mīklu un pamazām tajā iemīca miltus. Intensīvi mīca mīklu, līdz tā kļūst ļoti viendabīga un spīdīga. Mīklu mīca vēl apmēram 10 minūtes; tad to saritina garenā desā un cieši ietin pārtikas plēvē.
Mīklu uzglabā ledusskapī. Tai būtu vēlams nostāvēties vismaz 2 nedēļas. Cepot piparkūkas, šī mīkla jārullē ļoti plāni, tad cepumi izdosies kraukšķīgi un trausli.

Lai labi garšo!