Āzijas garšas latviešu virtuvē – taizemiete Natrada iesaka iecienītākās receptes

24. janvāris, 2025

Natrada ir no Taizemes, bet jau daudzus gadus par savām otrajām mājām sauc Latviju, kur ir studējusi, izveidojusi ģimeni un iemācījusies latviešu valodu. Pusi gada viņa ar ģimeni pavada Taizemē, pusi – Latvijā, un arī ģimenes ēdienkartē satiekas gan latviešu, gan taizemiešu virtuvei raksturīgās garšas. Tuvojas Āzijas Jaunais gads un veikalos “Maxima” norisinās Āzijas dienas, tāpēc Natrada iepazīstina ar Āzijas virtuvi un dalās savās mīļākajās receptēs.
Taizemes garšas – no asām zupām līdz sātīgiem nūdeļu ēdieniem

Natradas ģimenes ēdienkartē ir gan Latvijas un Taizemes, gan citu tautu virtuvei raksturīgie ēdieni ar izteiksmīgu garšu. Salīdzinot abu valstu virtuves, latviešu tradicionālajos ēdienos ir daudz ogļhidrātu, olbaltumvielu un tauku, bet maz garšvielu – kas savukārt ir vairāk raksturīgs Āzijas virtuvei. Viņas ģimene ir iecienījusi tādus Āzijas ēdienus kā Taizemes karija variācijas ar vietējām sastāvdaļām, Taizemes omleti, cūkgaļas iesmiņus vai maltās gaļas ēdienu Larb.
“Latvijā jau populāri un gandrīz vai ierasti kļuvuši tādi Taizemes ēdieni kā Tom Yum un Tom Kha zupas, zaļais karijs un Pad Thai, jo nepieciešamās sastāvdaļas ir viegli pieejamas veikalos. Šie ir lieliski ēdieni, taču gandrīz visi tos jau ir nogaršojuši. Tāpēc es ieteiktu izmēģināt kaut ko interesantāku no Taizemes virtuves – ēdienus, kas nav tik populāri citur pasaulē, bet taizemiešiem tie ir ikdienas ēdienkartes pamatā. Piemēram, papaijas salāti Som Tum, Pad Kaprao jeb stir-fry ar Taizemes baziliku, Pak Nam Prik jeb dažādi dārzeņi ar čili mērci, kā arī Khao Soi – olu nūdeles karija buljonā. Tiem, kas vēlas ikdienu papildināt ar svaigām garšām, iesaku pamēģināt pagatavot divus manus iemīļotos taizemiešu ēdienus – tie ir viegli pagatavojami, un sastāvdaļas Āzijas dienu ietvaros iespējams iegādāties veikalos “Maxima”,” stāsta Natrada.

 
Pad Kaprao – Natradas visu laiku mīļākais komforta ēdiens un taizemiešu virtuves pamatēdiens
Sastāvdaļas:
400 g olbaltumvielām bagāta produkta (piemēram, gaļa, zivis, pākšaugi). Natrada parasti izvēlas maltu cūkgaļu.
Svaigs čili (daudzums atkarīgs no tā, cik asu vēlas ēdienu)
2 ķiploka daiviņas
50-70 g bazilika lapu (oriģināli receptē tiek izmantotas Taizemes bazilika (Holy basil) lapas, kas piešķir ēdienam tā īpašo aromātu)
3 ēdamkarotes Thai Choice austeru mērces
1 ēdamkarote Thai Choice zivju mērces
1,5 ēdamkarote Kikkoman gaišās sojas mērces
1/2 ēdamkarote Pearl River tumšās sojas mērces
1/4 ēdamkarote cukura
Malti pipari
Nedaudz eļļas cepšanai
 
Pagatavošana:
  1. Piestā vai virtuves kombainā sasmalcina čili un ķiploku.
  2. Uzkarsē pannu (vēlams wok pannu) vidēji karstu.
  3. Kad panna ir karsta, tajā, aptuveni 5 sekundes maisot, apcep sasmalcinātos ķiplokus un čili, tad pievieno malto cūkgaļu.
  4. Kad gaļa gandrīz izcepusies, pievieno austeru mērci, sojas mērci, zivju mērci un nedaudz cukura. Mērces pievieno pamazām un pēc garšas – sākumā nedaudz, tad pagaršo un, ja nepieciešams, pievieno vēl. Gaišā sojas mērce dos sāļumu, tumšā sojas mērce – garšas “dziļumu” un daudzveidību, austeru mērce – saldumu, zivju mērce – asumu, izteiksmīgu garšu. Lai ēdiens izdotos, visām garšām jābūt līdzsvarā.
  5. Pievieno Taizemes bazilika lapas, pāris minūtes apcep un izslēdz plīti.
  6. Pasniedz ar jasmīnu rīsiem.
  7. Papildu sātīgumam var papildināt ēdienu arī ar ceptu olu.
Svaigie pavasara rullīši – ēdiens dārza ballītēm un jubilejām līdz pat Jaunā gada svinībām
Sastāvdaļas:
1 iepakojums jeb 10-12 plāksnes Exotic Food rīsu papīra
1 garais gurķis
1 liels burkāns
1 liela paprika
18 gab. vārītas garneles
10-12 salātlapas
Thai Choice saldā čili mērce
Etiķis
Ūdens
Zemesrieksti
 
Pagatavošana:
  1. Notīra dārzeņus un sagriež tos plānās strēmelēs aptuveni sērkociņu platumā vai nedaudz lielākās. Var izmantot jebkādus kraukšķīgus sezonas dārzeņus.
  2. Uz 10-20 sekundēm iemērc rīsu papīru vēsā ūdeni.
  3. Izņem rīsu papīru no ūdens, izklāj uz dēlīša vai citas līdzenas virsmas. Saliek dārzeņus un garneles vienā rīsu papīra malā, tuvāk sev. Atstāj malas brīvas, jo tās būs jāaizloka.
  4. Aploka rīsu papīra sānu malas ap pildījumu un sāk rullēt virzienā prom no sevis. Rezultātā rullīšiem jāizskatās līdzīgi kā suši rullim, tikai ar aizlocītiem galiem.
  5. Rullīšus pārgriež uz pusēm un pasniedz saliktus stāvus ar atgriezto pusi uz augšu.
  6. Pagatavo mērci – sajauc nedaudz ūdens ar etiķi un pievieno apgrauzdētus un viendabīgā masā sasmalcinātus zemesriekstus. Pie šīs uzkodas ļoti bieži tiek izmantota arī gatavā saldā čili mērce.
Āzijas dienas veikalos “Maxima” visā Latvijā norisinās līdz 27. janvārim. To laikā veikalu plauktos ar atlaidēm līdz pat 40 % pieejami vairāk nekā 250 dažādi Āzijas produkti – augļi un dārzeņi, zivis un zivju produkti, dzērieni, saldēti produkti, garšvielas, mērces, uzkodas, saldumi un citi bakalejas izstrādājumi, kā arī ēšanas piederumi, trauki un citi nepārtikas produkti – tostarp liela daļa produktu, kas ikdienā “Maxima” sortimentā nav pieejami.

Informācija medijiem

Liene Dupate-Ugule

“Maxima Latvija” komunikācijas vadītāja