Latvijas valsts dzimšanas diena ir laiks, kad esam kopā ar saviem mīļajiem, lai godinātu mūsu valsts neatkarību pie svinīgi klāta galda. “Maxima Latvija” dati rāda, ka pēdējos gados Valsts svētku laikā pieaug iedzīvotāju interese pēc tradicionālām garšām, primāri izvēloties vietējos ražotājus, kā arī svētku atribūtikai, kas iedzīvotājiem rada papildu patriotisku noskaņu. Pirms svētkiem majonēze, kāposti, skābais krējums un olas ir iedzīvotāju visbiežāk pirktie vietējie produkti, kas ir pamatsastāvdaļas vairākiem iecienītiem salātiem, kā, piemēram, siļķei kažokā, rasolam, kāpostu salātiem un vinegretam.
"Kopīga laika pavadīšana un maltītes gatavošana ir būtiska Latvijas valsts svētku tradīcija daudzās ģimenēs. “Maxima” veikalu pircēju paradumi gadu no gada apliecina, ka īpaši iemīļoti ir vietējo ražotāju produkti, tāpēc sadarbojamies ar vairāk nekā 400 vietējiem ražotājiem. Lai svētku galds klātos visās mājās, esam rūpīgi ņēmuši vērā iedzīvotāju vēlmes – iedzīvotāju svētkos pieprasītākie produkti ir pieejami par izdevīgām cenām visos “Maxima” veikalos Latvijā – sākot no majonēzes, “Well Done” pīles un beidzot arī īpaši radītu “Maxima” Meistara markas kūku latviskās krāsās “Namejs”. Zīmīgi, ka šajā laikā iedzīvotāji papildu domā par patriotiskas noskaņas radīšanu savās mājās – iecienītas ir Latvijas karoga lentītes ar piespraudēm, un, interesanti, ka kopš 2020. gada pieprasījums pēc Latvijas karodziņiem ir pieaudzis desmitkārt," stāsta “Maxima Latvija” kategoriju vadības un iepirkumu direktors Edvīns Lakstīgala.
Visbiežāk pirktie Latvijas ražotāju produkti svētku laikā ir majonēze, kāposti, baltmaize, skābais krējums, olas, piens, biezpiena sieriņi un citi. Redzam, ka iedzīvotājiem uz svētkiem ir arī svarīgi, lai galds būtu gan bagātīgs, gan sabalansēts, tāpēc pirkuma grozos tiek iekļauti produkti no vairākām pārtikas kategorijām - gaļas un zivs produkti, bakalejas kategorijas produkti kā mērces, saldumi, un citi.
Viena no pieprasītākajām kategorijām svētku nedēļā ir augļi un ogas – īpaši pieprasīta ir hurma, vīnogas, apelsīni un sezonas favorīts – mandarīns. Tāpat redzams, ka svētku iepirkumu topā bieži iekļūst dārzeņi, kurus izmanto dažādu salātu gatavošanā. Piemēram, rasola pamatsastāvdaļas, kā gurķi, kartupeļi un burkāni, ierindojas starp desmit populārākajiem produktiem šajā kategorijā. Tāpat topā ir svaigo salātu sastāvdaļas kā tomāti, avokado un kāposti.
Svētku galdā no gaļas izstrādājumiem visbiežāk iedzīvotāji izvēlas karsti kūpinātu gaļu un dažāda veida pastētes. Savukārt, zivju produktu vidū svētkos īpaši iecienīti ir sarkanie ikri, bet populārākās zivis ir laša un siļķes filejas, kas ir galvenā sastāvdaļa salātiem “siļķe kažokā”. Tāpat arī neviens svētku galds nevar iztikt bez saldumiem. Pēdējo gadu laikā nemainīgi svētku galda karaliene ir torte “Cielaviņa” un “Laimas” saldumi, kuri ierindojas topa augšgalā saldumu kategorijā.
Informācija medijiem
Liene Dupate-Ugule
“Maxima Latvija” komunikācijas vadītāja