Ziemassvētku kēkss

Kopējais laiks:
2 h 30 min
Sagatavošanās laiks:
30 min
Gatavošanas laiks:
2 h
Sarežģītības pakāpe:
Vidējs
Porcijas:
6
Veģetāra
maxima.lv/paldies

Sastāvdaļas

400 g aprikozes
100 g dateles
150 g ananasi
100 g rozīnes
100 g dzērvenes
1 citrons
1 apelsīns
300 ml ruma
125 g sviests
125 g muskovado cukurs
10 g zeltainais sīrups
2 g cepamais pulveris
10 g kanēlis WELL DONE
5 g ingvers
2 olas WELL DONE
137 g kviešu milti
5 g iesals
4 g melnie pipari
50 g mandeles
10 g sviests
20 g pūdercukurs

Pagatavošana

1.
Visus žāvētos augļus sagriež mazākos gabalos, liek bļodā un pārlej ar rumu.
2.
Atstāj uz 12 stundām istabas temperatūrā.
3.
Pēc 12 stundām gatavo mīklu.
4.
Miltus sasver kopā ar sausajām garšvielām.
5.
Mandeles sasmalcina mazos gabalos, gandrīz kā miltus.
6.
Olas sakuļ kopā ar muskovado cukuru, pievieno iesalu un sviestu.
7.
Sakuļ, līdz izveidojusies viendabīga masa.
8.
Pievieno izmērcētos augļus.
9.
Atlikušo rumu no augļiem atstāj kūkas apsmērēšanai.
10.
Kad augļi pievienoti un tie kārtīgi izmaisīti, pievieno miltu maisījumu.
11.
Pievieno mandeles un sarīvētu apelsīna un citrona miziņu, izmaisa.
12.
Liek kūkas vai kēksa formā, kas iesmērēta ar sviestu. Liek līdz 170 ºC temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī uz 1,5 stundām.
13.
Kad kūka ir gatava, to apsmērē ar pāri palikušo rumu, kamēr tā vēl ir silta.
14.
Kūku griež gabalos un pārber ar pūdercukuru. Lieliski garšos gan silta, gan atdzisusi.