Vistas cepetis ar āboliem

Kopējais laiks:
1 h 45 min
Sagatavošanās laiks:
15 min
Gatavošanas laiks:
1 h 30 min
Sarežģītības pakāpe:
Vidējs
Porcijas:
6
maxima.lv/paldies

Sastāvdaļas

1 vesela vista
3 āboli
50 g sviests
20 g timiāns
2 g sāls
1 g čili pārslas
25 g medus
2 ķiploku daiviņas
400 g jaunie kartupeļi

Pagatavošana

Maltīte, kas saved saimi pie viena galda, kā reiz drēgnai un rudenīgai dienai.
1.
Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 °C temperatūrai.
2.
Vistu notīra, noskalo un nosusina ar papīra dvieli.
3.
Ābolus nomazgā, notīra un sagriež daiviņās.
4.
Pannā uz mazas liesmas izkausē sviestu, pievieno medu, garšvielas un samaisa. Kad viss izkusis un sajaucies viendabīgā masā, ņem nost no uguns.
5.
Cepamajā traukā kārto uz pusēm pārgrieztas ķiploka galviņas, tām pa virsu liek vistu. Vistu pilda ar sagrieztajiem āboliem, pēc tam rūpīgi aizsien ar diegu, lai pildījums neizbirtu.
6.
Izkausētā sviesta masu lej pāri vistai un no ārpuses to apsmērē.
7.
Cepeti ievieto līdz 180 °C temperatūrā sakarsētā cepeškrāsnī un cep apmēram 1 stundu. Cepšanas laiks atkarīgs no vistas svara – uz 500 g rēķina vidēji 30 minūtes.
8.
Pasniedz ar ceptiem jaunajiem kartupeļiem vai citām rudens ražas veltēm pēc izvēles. Kartupeļus var cept vienlaikus ar cepeti, kārtojot tos cepešpannā zem vistas.