Līgo pīrāgi

Kopējais laiks:
2 h
Sagatavošanās laiks:
1 h
Gatavošanas laiks:
1 h
Sarežģītības pakāpe:
Vidējs
Porcijas:
25
maxima.lv/paldies

Sastāvdaļas

Ieraugam:
25 g svaigs raugs
½ tējkarotes cukurs
½ ēdamkarotes kviešu milti
1,5 ēdamkarotes silts ūdens
Mīklai:
250–300 g kviešu milti
110 g kefīrs
75 g sviests
¼ tējkarotes sāls
1 ēdamkarote cukurs
Pildījumam:
100 g sīpoli
250 g kūpināts cūkgaļas cauraudzis
4 g pipari
3 g sāls
4 g sezama sēkliņas
1 ola

Pagatavošana

Līgo bez pīrādziņiem nav īsti Līgo svētki. Recepte, kuras gatavošanā var iesaistīt visu ģimeni.
1.
Pagatavo ieraugu – bļodiņā sadrupina raugu, pievieno cukuru un izmaisa, pievieno miltus un siltu ūdeni, visu samaisa viendabīgā masā. Noliek siltumā uz 10–20 minūtēm.
2.
Miltus sajauc ar cukuru un sāli.
3.
Katliņā izkausē sviestu, tam pievieno kefīru. Noņem no uguns.
4.
Ja ir virtuves kombains, tad miltus liek tajā, pievieno ieraugu un sviesta un kefīra masu un ļauj visām sastāvdaļām sajaukties vismaz 5–7 minūtes. Ja mīca ar rokām, tad apmēram 10 minūtes.
5.
Bļodu pārklāj ar pārtikas plēvi un dvielīti. Liek siltā vietā raudzēties apmēram 45 minūtes.
6.
Kamēr mīkla rūgst, gaļu sagriež smalkos kubiņos, sīpolu nomizo un sasmalcina, masai pievieno sāli un piparus pēc garšas.
7.
Kad mīkla uzrūgusi, uzkarsē cepeškrāsni līdz 250 ºC temperatūrai.
8.
Sāk veidot pīrādziņus. Izrullē mazu pikuci mīklas, iepilda gaļas masu, aizloka un ar glāzi nospiež lieko mīklu. Savienojuma vietu piespiež un liek uz leju, pīrādziņus kārto uz pannas.
9.
Pīrādziņus pirms likšanas krāsnī apsmērē ar olu un pārber ar sezama sēkliņām.
10.
Cep 7–8 minūtes.